Medycyna i zdrowie, nr 1/2017

Wsparcie wiosną... i nie tylko cz. 2

Do NNKT zaliczamy kwasy omega 3.6.9. NNKT to również istotny czynnik profilaktyki antynowotworowej. Działają immunostymulująco tzn. zmniejszają podatność na infekcje, alergie i zapalenia m.in reumatoidalne zapalenie stawów. Pamiętajmy, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to kwasy, które nie są syntezowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Fish Salmon Oil. Najwięcej drogocennego kwasu tłuszczowego omega-3 zawierają tłuste gatunki ryb, jak na przykład łososie. Tłuszcz ten zapobiega powstawaniu zakrzepów w tętnicach. Omega-3 wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu szkodliwych trójglicerydów, podwyższa natomiast poziom korzystnej frakcji HDL cholesterolu, reguluje rytm serca, poprawia elastyczność sztywnych naczyń tętniczych.

 

Mieszanina grzybków reishi i sproszkowanych owoców acerola stymuluje naturalną odporność organizmu i procesy regeneracyjne tkanek. Stanowi źródło beta-glukanu oraz wit. C. Korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową oraz normalizuje stężenie glukozy we krwi. Stosowana jest także wspomagająco przy przeziębieniach, jak również słabych, podatnych na pękanie naczyniach krwionośnych.