Medycyna i zdrowie, nr 1/2017

Profilaktyka i regeneracja cz. 1

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej cytryniec chiński jest jedną z najważniejszych roślin leczniczych, gdyż przywraca zdrowie i przedłuża młodość. Ma właściwości adaptogenne – poprawia zdolności przystosowawcze organizmu, działa wzmacniająco, zwiększa tolerancję na stres i niekorzystne warunki środowiska.

Dodatkowo wpływa na wydolność i wytrzymałość organizmu, wzmacniając układ odpornościowy. Owoc ten niezwykle korzystnie działa również na układ nerwowy. Chroni komórki (hamuje zmiany zanikowe), zwiększa ukrwienie mózgowe, ale także polepsza pamięć i koncentrację oraz zdolność uczenia się. Stosowany regularnie poprawia sprawność intelektualną, procesy poznawcze i działa przeciwdepresyjnie – znosząc stany apatii, znużenia i pobudza do aktywności życiowej. Zawiera wiele cennych antyoksydantów, szczególnie zalecany osobom starszym, a także w rekonwalescencji po przebytych urazach mózgu i chorobach przewlekłych.

 

Gotu kola wspomaga pracę mózgu oraz przyspiesza procesy myślenia, poprawia pamięć i koncentrację. Stymuluje działanie centralnego układu nerwowego – poprawia krążenie obwodowe i mózgowe. Aktywuje do działania nasze ciało i szare komórki. Będzie świetnym, naturalnym wspomaganiem w czasie sesji egzaminacyjnej oraz pracy wymagającej umiejętności skupienia się i maksymalnej koncentracji, bo zwiększa naturalną chłonność umysłu na nowe informacje. Przyda się również seniorom, którzy miewają kłopoty z pamięcią.

W medycynie chińskiej gotu kola, czyli wyciąg z wąkroty azjatyckiej, od stuleci uważany był za gwaranta długowieczności. A współczesna medycyna nazywa go czasem „trawą pamięci” albo pokarmem dla mózgu.

Powinny po niego sięgnąć również osoby nerwowe, bo zmniejsza objawy stresu i zmęczenia, łagodzi napięcie i pozwala się wyciszyć. Ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu. To zasługa magnezu i innych związków, w które bogate jest to cenione zioło.

Korzystnie wpływa na układ krążenia, wzmacniając naczynia krwionośne.

 

Nasz organizm stale potrzebuje witamin i minerałów, dzięki którym mamy większe szanse zachować dobrą kondycję. Jedną z substancji wspomagających profilaktykę zdrowotną jest witamina B17 zwana amigdaliną. Została ona wyodrębniona z gorzkich pestek moreli nazywanych także „gorzkimi migdałami”. Te morelowe migdały od dawien dawna były znanym smakołykiem na terenach Armenii, Chin i w zamieszkałych, niskich rejonach Himalajów. Są bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu i innych cennych mikroelementów, ale w szczególności amigdaliny. Nasiona moreli zawierają witaminę B17 w najwyższym znanym stężeniu. Związek ten nie jest produkowany samoistnie przez organizm, można go dostarczyć jedynie z dietą. Wpływ amigdaliny na ludzki organizm jest wprost zdumiewający. Każda jej molekuła zawiera aktywną substancję likwidującą uszkodzone komórki. Aby uzupełnić braki witaminy B17, a tym samym wspomóc procesy regeneracji i profilaktyki, warto swoją codzienną dietę wesprzeć suplementacją.